Fostul șef al CNAB, Alexandru Ivan, și alți doi inculpați în dosarul „Otopeni” scapă cu SUSPENDARE, după acordul de recunoaștere a vinovăției

Fostul șef al CNAB, Alexandru Ivan, și alți doi inculpați în dosarul „Otopeni” scapă cu SUSPENDARE, după acordul de recunoaștere a vinovăției
Publicat: 24/05/2023, 15:57
Actualizat: 24/05/2023, 16:04

Fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), George Alexandru Ivan, cercetat într-un dosar de luare de mită de peste 22,4 milioane de euro pentru prelungirea unor contracte pentru duty-free-urile din Aeroportul „Henri Coandă”, a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției pentru a primi închisoare cu suspendare, a anunțat miercuri DNA. 

Patru persoane, respectiv George Alexandru Ivan şi trei oameni de afaceri – Cristian Bălan, Cătălin Lăscuț și Laurențiu Tănăsescu, au fost arestate preventiv din 13 aprilie în acest dosar.

Procurorii anticorupție precizează că au dispus sesizarea Tribunalului București și a Tribunalul Ilfov cu acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate cu trei inculpați cercetați în stare de arest preventiv în acest dosar.

Este vorba despre George-Alexandru Ivan, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru infracțiunile de trafic de influență, complicitate la trafic de influență și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Acord de recunoaștere a vinovăției – 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendare pentru fostul director CNAB

Procurorii spun că prin acordul de recunoaștere a vinovăției este stabilită o pedeapsă de 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani și 9 luni. De asemenea, i s-a aplicat, printre altele, pedeapsa interzicerii dreptului de a ocupa vreo funcție sau de a desfășura o activitate în cadrul CNAB, pe o perioadă de 5 ani.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut, suplimentar, aspectelor menționate mai sus, următoarea stare de fapt:

„În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022).

A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 9 luni”, se arată în comunicatul DNA.

Lui Ivan George Alexandru i s-a aplicat, printre altele, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa vreo funcție sau de a desfășura o activitate în cadrul CNAB, pe o perioadă de 5 ani.

Închisoare cu suspendare pentru Cătălin Lăscuț, după ce a recunoscut faptele

O a doua persoană cu care DNA a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției, este Cătălin Lăscuț, asociat în cadrul unei firme care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În lunile august și decembrie 2022, inculpatul ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) foloase necuvenite constând în folosința unor spații comerciale din interiorul aeroportului Otopeni și ulterior suma de 100.000 euro, pentru a-și trafica influența pe care a pretins că o are asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Transporturilor și asupra directorului general al CNAB, promițând că-i va determina pe aceștia să faciliteze prelungirea unui contract de asociere pentru exploatarea spațiilor comerciale încheiat anterior între CNAB și societatea unde lucra martorul.
În contextul menționat mai sus, la data de 23 ianuarie 2023, inculpatul ar fi primit de la martor, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni. Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a depus într-un cont bancar deschis de ANABI suma ce a făcut obiectul infracțiunilor și cheltuielile judiciare”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupție.

Tribunalul București a dispus miercuri punerea în libertate a lui Lăscuț

Tribunalul București a decis, miercuri, înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar în cazul lui Cătălin Lăscuț.

„În baza art. 208 alin. 2 C.pr.pen. rap. la art. 242 alin. 2 C.pr.pen. şi art. 211 C.pr.pen., înlocuieşte măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Lăscuț Cătălin, arestat în baza MAP nr. 5/UP/13.04.2023 emis de Curtea de Apel București, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. (…) În temeiul art. 215 alin. 4 C.pr.pen, supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către Poliţia Sectorului 1 București. Dispune punerea în libertate a inculpatului Lăscuț Cătălin de sub puterea. MAP nr. 5/UP/13.04.2023 emis de Curtea de Apel București la data rămânerii definitive a prezentei încheieri, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză”, se arată în încheierea instanței.

Pentru cea de a treia persoană cu care a fost încheiat acord de recunoaștere a vinovăției – Laurențiu Tănăsescu – a fost stabilită tot o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de Lițoi Bogdan-Șerban.

Conform DNA, în acest dosar a fost trimisă în judecată o persoană fără calitate specială, pentru două infracțiuni de trafic de influență, în formă continuată.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale către China. Dispozitivele...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
El este Mihai, adolescentul român dispărut fără urmă dintr-un orășel din Anglia. Tatăl băiatului are...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Primele rezultate: Donald Trump conduce 90 - 27 Kamala Harris....
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare...
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Zonele marine protejate ar putea rezolva problema foametei la nivel global